"K"

22. října 2009 v 13:35 | barumka |  Zdravé papů od A do Z
kapary - mají příznivý vliv na snižování krevního tlaku.


kapusta (růžičková) - je vynikajícím zdrojem vitaminu C, beta karotenu, kyseliny listové, vitaminu E a draslíku.

káva - v semenech kávy obsažený alkaloid kofein povzbuzuje činnost některých orgánů jako jsou srdce, mozek, nervy, ledviny či svaly. Kofein stimuluje centrální nervový systém a již dlouho se používá v lécích pro tlumení bolesti, kontrolu chuti, zvyšování bdělosti, léčení rýmy, astmatu a zadržování vody v těle. Díky svému chemickému složení může káva potlačovat sklony k sebevraždě, cirhózu jater, některé druhy rakoviny, astma, srdeční choroby a Parkinsonovu nemoc. Káva je též bohatým zdrojem antioxidantů, které snižují působení škodlivých látek na lidské tělo a mohou tak pomáhat v boji proti nemocem jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina, oční zákal či oslabení imunitního a nervového systému.

kedlubny - mají vysoký obsah vitaminu C a stopová množství minerálů.

kiwi - obsahuje významné množství vitaminu C, který v kombinaci s přítomným hořčíkem podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje zrak. Vitamin C je též důležitým antioxidantem, který pomáhá zvládat stres, zvyšuje schopnost soustředit se a podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu. Kiwi také přispívá ke zdravé funkci srdce a svalů, růstu kostí, pomáhá při krvácení dásní a paradontóze. Je výbornou prevencí chřipek, nachlazení a rýmy a významným zdrojem energie pro sportovce, kterým pomáhá např. při namožení vaziv či podvrtnutém kotníku (vitamin C zpevňuje vaziva). Kiwi obsahuje též vitamin E (antioxidant) a draslík.

kmín - je účinný proti nadýmání, podporuje tvorbu mléka a posiluje žaludek. V lidovém léčitelství se používá také při křečích trávicího ústrojí a při bolestech hlavy. Ulehčuje trávení mastných a těžko stravitelných jídel.

knäckebrot - obsahuje významné množství vlákniny, působí tedy preventivně proti zácpě a rakovině tlustého střeva.

kopr - v lidovém léčitelství se plody používají jako prostředek proti zahlenění dýchací soustavy a proti hemeroidům. Kopr příznivě působí na tvorbu mléka. Silice zvyšuje vylučování žaludečních šťáv a působí proti plynatosti.

kopřivy - pomáhají při chorobách močových a dýchacích orgánů, při kataru žaludku a střev (pokud je spojen s bolestmi), při dně, cukrovce a jiných nemocech látkové přeměny. Podporují tvorbu červených krvinek a čerstvé se používají jako náplasti na bolavá místa. Opláchnutí hlavy odvarem z natě posiluje růst vlasů. Čerstvé výhonky je možné konzumovat vařené jako špenát.

koriandr - silice z koriandru se používá ve farmacii na přípravu přírodních léků, které působí proti nadýmání a průvodním kolikovitým bolestem a podporují trávení. Působí též proti střevním parazitům a povzbuzuje nervovou činnost.

kozlík - uvolňuje křeče a zklidňuje srdce a nervy. Pomáhá při nervové slabosti, snižuje reflexní dráždivost a příznivě ovlivňuje neurózu srdce.

králičí maso - obsahuje méně tuku než kuřecí, krůtí, hovězí a vepřové a obsahuje nejvíce bílkovin. Svým příznivým složením a jemnou chutí je vhodným masem pro speciální diety při chorobách srdce, pro starší osoby a pro ty, kdo si hlídají zdraví a váhu.

krůtí maso - je zdrojem kvalitních bílkovin bez nadbytečného tuku. Obsahuje množství esenciálních aminokyselin (např. tryptofan, který pomáhá zmírňovat stavy úzkosti, deprese a nespavosti), vitaminů skupiny B a minerálních látek. V tmavém krůtím mase je také hojně železa v biologicky nejdostupnější formě.

křen - zvyšuje pocení, usnadňuje trávení a má močopudné a posilující účinky. Podporuje krvetvorbu a tvorbu žaludečních šťáv, má antibakteriální účinky, pomáhá předcházet pocitům úzkosti a zklidňovat žaludeční křeče. V lidovém léčitelství je vývar z nastrouhaného křene používán k inhalacím při nachlazení a proti žaludečním poruchám. Křen je bohatý na vitamin C, síru, draslík a vápník a má nižší obsah uhlovodanů.

kukuřice - má vysoký obsah uhlovodíků a vlákniny, je středně bohatá na bílkoviny a vitamin B. Kukuřice snižuje riziko onemocnění rakovinou, srdečními chorobami a působí proti tvorbě zubního kazu. Kukuřičný olej snižuje hladinu cholesterolu účinněji než ostatní nenasycené tuky. V Mexiku léčí kukuřicí úplavici, v Americe využívají její močopudné a povzbuzující účinky.

kurkuma - pěkná žlutá barva kurkumy přímo působí na trávení a chuť k jídlu. Příznivě ovlivňuje činnost žaludku a žlučníku a podporuje tvorbu žlučových a trávicích šťáv. V lidovém léčitelství se používá při žlučníkových a ledvinových chorobách a jako lék na žaludek.

kuřecí maso - je zdrojem velmi kvalitních bílkovin, ale také niacinu (nezbytného pro správnou funkci trávicí a nervové soustavy), selenu (pomáhá chránit před rakovinou, šedým zákalem a srdečními chorobami) nebo vitaminu B6 (zmírňuje alergie, astma a deprese).

kuskus - obsahuje málo tuku a hodně složených sacharidů. Jeho výhodou je rychlá příprava - stačí zalít vařící vodou a počkat zhruba 10 minut, až se tekutina vsákne.

květák - je významným zdrojem vitaminu C a obsahuje stopová množství většíny dalších vitaminů. Má příznivý vliv na prevenci rakoviny, především střev a žaludku.
 


Komentáře

1 Simona Simona | Web | 22. října 2009 v 15:26 | Reagovat

Samé dobroty! Kuskus jsem si v poslední době hrozně oblíbila!

2 Vivi Vivi | 12. srpna 2010 v 20:15 | Reagovat

A co krevety?XD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama