"G"

18. října 2009 v 12:06 | barumka |  Zdravé papů od A do Z
grapefruity - jsou zásobárnou vitaminu C a dalších prvků, které po ránu skvěle aktivují organismus. Obsažený vitamin C posiluje imunitní systém, hořký glykosid naringin podporuje trávení a enzymy povzbuzují látkovou výměnu. Grapefruity jsou též bohaté na bioflavonoidy, což jsou rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost vitaminu C. Cenný je i obsah vitaminů skupiny B a kyseliny listové. Mezi nejvýznamnější účinky grapefruitů na organismus patří podpora produkce hormonů, posilování obranyschopnosti a imunity, prevence nachlazení a infekcí, čištění střev, posilování střevní flóry, aktivování látkové přeměny v buňkách, pomáhání při snižování váhy a podpora růstu buněk. Pozor! Požití velkého množství grapefruitové šťávy může u alergiků vyvolat pálení žáhy.


granátové jablko - je bohaté na vitaminy skupiny B a vitamin A a C. Z minerálů má vyšší obsahu zinku, magnesia, fosforu, železa a mědi. Za zmínku stojí zejména draslík (nachází se zde v čisté podobě), což je minerál nutný pro správnou funkci nervových impulzů a svalové hmoty, a bývá nejčastěji spojován se sportovními činnostmi (spolu s vápníkem je určen pro sportovce, kdy má napomáhat ve spalování tuků a při redukci nadváhy). Konzumací zrníček granátového jablka tělo zásobíme také taniny (rostlinné polyfenoly), které působí antioxidačně a protizánětlivě. Zanedbatelná není ani vláknina, flavonoidy a kyselina jablečná a citronová. I jedno granátové jablko za týden může pomoci regulovat krevní tlak, snížit riziko srdečních chorob, upravit trávení, zlepšit imunitní systém, pročistit krev a předcházet civilizačním nemocem. Pravidelné pojídání může být prevencí proti rakovině - zejména prsu a prostaty.
 


Komentáře

1 strawberry strawberry | Web | 20. srpna 2010 v 21:47 | Reagovat

Granátový jablko doslova miluju. jen je škoda, že ho moc často neseženu:-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama